page
Auto verkopen zonder keuring

Auto verkopen zonder keuring

Auto verkopen zonder keuring

Nieuwe auto op het oog? Of krijg je een bedrijfswagen waardoor je eigen auto de garage niet meer uit komt? Of heeft je gezin die tweede wagen niet meer nodig? Er zijn genoeg redenen om een tweedehandsauto te verkopen. Een vraag die dan vaak gesteld wordt is: “Moet ik met de auto naar de keuring voor ik hem kan verkopen?”

Auto verkopen zonder keuring: kan dat?

Het antwoord op de vraag ” Auto verkopen zonder keuring” is afhankelijk van de koper. Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring. Het is wel nodig om die regeling op de verkoopbon te vermelden.

Tweedehandskeuring vs. visuele keuring

Voor de keuring zijn er twee opties: een tweedehandskeuring of een visuele keuring. Een tweedehandskeuring is een volledige technische keuring. De inspecteur controleert de wagen op verschillende punten en stelt daarna een tweedehandsrapport op dat je meekrijgt na de keuring. Dat tweedehandsrapport is twee maanden geldig. Als de auto na die twee maanden niet verkocht is of niet is ingeschreven op de nieuwe eigenaar, moet er een nieuwe keuring gebeuren.

In sommige gevallen is een volledige technische keuring niet nodig en volstaat een visuele keuring. Daarvoor moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

 • de wagen werd minder dan twee maanden geleden al eens gekeurd;
 • die keuring was positief en je hebt daarvoor een groen keuringsbewijs ontvangen.

Kan je die twee voorwaarden afvinken? Dan is een volledige tweedehandskeuring misschien niet nodig, maar volstaat een visuele keuring. Zoals de naam laat uitschijnen, wordt de auto dan op het zicht nagekeken. Er wordt daarbij geen meetapparatuur gebruikt om de uitlaatgassen, de lichten en de ophanging te controleren. Mocht de inspecteur tijdens de visuele keuring toch een probleem vaststellen, dan krijgt je wagen alsnog een volledige tweedehandskeuring. In dat geval worden de uitlaatgassen, lichten en ophanging wél opnieuw gecontroleerd met behulp van meetapparatuur.

Documenten die jij moet voorzien

Tijdens de keuring wordt niet alleen de auto nagekeken, maar ook de documenten die bij de auto horen. De inspecteur controleert of de documenten die je voorlegt overeenkomen met de gegevens van de wagen. Daarom moet je voor een keuring de volgende documenten kunnen voorleggen:

 • het laatste inschrijvingsbewijs van je wagen;
 • het laatste keuringsbewijs, mocht je wagen recent (of minder dan twee maanden geleden) gekeurd zijn;
 • het gelijkvormigheidsattest;
 • het identificatieverslag in het geval van een bedrijfswagen;

Het is ook handig om de gegevens van je voertuig, zoals het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (terug te vinden op het identificatieplaatje in de wagen en op het inschrijvingsbewijs) en de inschrijvingsplaat, bij de hand te hebben. Een identificatieplaat is trouwens ook nodig. Daarop staat, onder andere het chassisnummer. Na verloop van tijd kan dat plaatje onleesbaar worden. In dat geval moet je bij de garage een nieuwe chassisplaat of chassissticker aanvragen. De garage vervangt de onleesbare identificatieplaat door de nieuwe op exact dezelfde plaats in de wagen.

Documenten die je krijgt

Als alles goed gaat en je auto een positieve keuring achter de rug heeft, krijg je van de inspecteur een aantal documenten die je op jouw beurt moet doorgeven aan de koper van je wagen:

 • in het geval van een volledige technische keuring, krijg je een groen keuringsbewijs die een jaar geldig is;
 • in het geval van een positieve visuele keuring krijg je een bewijs ‘visuele keuring van het voertuig’ dat een jaar geldig is, maar te tellen vanaf de datum van de laatste volledige keuring;
 • een tweedehandsrapport dat twee maanden geldig is en waarin 33 gecontroleerde punten worden opgenomen, waardoor de koper een duidelijk beeld heeft van de staat van het voertuig op de ogenblik van verkoop;
 • een Car-Pass, een officieel document dat de kilometerstand van de wagen garandeert, waardoor de koper zeker is dat er niet gefraudeerd werd;
 • een aanvraag tot inschrijving waarmee de koper via zijn verzekering de wagen kan laten inschrijven op zijn naam, ook weer met een geldigheidsduur van twee maanden.

Let er goed op dat je een Car-Pass aflevert samen met de andere documenten. De Car-Pass is verplicht voor wagens die verkocht worden en in België ingeschreven staan. Als je de Car-Pass vergeet, heeft de koper het recht de verkoop te laten ontbinden. Net als het tweedehandsrapport en de aanvraag tot inschrijving is ook de Car-Pass twee maanden geldig.

Uitzonderingen

Zoals hierboven al aangehaald, is een tweedehandskeuring verplicht wanneer je aan een particulier verkoopt, maar niet wanneer je aan een professional verkoopt. Verder is een tweedehandskeuring ook niet nodig als je je auto met behoud van de nummerplaat overdraagt aan bijvoorbeeld je partner of je kind. Mocht je bij de overdracht toch een nieuwe nummerplaat aanvragen, dan vindt er enkel nog een administratieve keuring voor de inschrijving plaats, voor meer info contacteer onze dienst Wij kopen auto.

Auto verkopen zonder keuring

Voordelen van verkopen zonder keuring

Er zijn situaties waarin je misschien je Auto verkopen zonder keuring  overweegt. Het kan handig zijn om de voordelen van deze aanpak te begrijpen:

Tijdbesparing

Het laten keuren van je auto kan tijd in beslag nemen. Je moet een afspraak maken, wachten op de inspectie, eventuele reparaties uitvoeren en vervolgens een herkeuring ondergaan als er problemen worden geconstateerd. Door je auto zonder keuring te verkopen, bespaar je kostbare tijd.

Kostenefficiëntie

Sommige reparaties kunnen duur zijn, vooral als je auto niet aan de keuringseisen voldoet. Door je auto in de huidige staat te verkopen, kun je geld besparen op reparaties en onderhoud.

Flexibiliteit

Als je je auto zonder keuring verkoopt, ben je niet gebonden aan de strikte vereisten van de keuring. Dit kan handig zijn als je haast hebt om je auto te verkopen of als je niet wilt investeren in reparaties voor de verkoop.

Nadelen van verkopen zonder keuring

Aan de andere kant zijn er ook nadelen verbonden aan het verkopen van je auto zonder keuring. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen voordat je een beslissing neemt:

Beperkt aantal kopers

Het niet hebben van een geldige keuring kan potentiële kopers afschrikken. Sommige mensen zullen aarzelen om een auto te kopen die niet aan de wettelijke eisen voldoet, zelfs als ze van plan zijn om de keuring zelf uit te voeren.

Lagere verkoopprijs

Een auto zonder keuring kan minder waard zijn dan een vergelijkbare auto met een geldige keuring. Je kunt verwachten dat kopers proberen te onderhandelen over een lagere prijs vanwege het risico en de kosten van mogelijke reparaties.

Moeilijkere verkoop

Het kan langer duren om een koper te vinden voor je Auto verkopen zonder keuring, en je zult waarschijnlijk meer inspanning moeten doen om de auto te adverteren en potentiële kopers te overtuigen.

Tips voor een succesvolle verkoop zonder keuring

Als je besluit om je auto zonder keuring te verkopen, zijn hier enkele tips om het proces soepel te laten verlopen:

 1. Eerlijkheid is de beste aanpak: Wees transparant over de staat van je auto. Geef alle relevante informatie over eventuele gebreken en problemen. Dit zal het vertrouwen van potentiële kopers vergroten.
 2. Onderhandelingsruimte: Houd er rekening mee dat kopers zullen proberen te onderhandelen over de prijs. Wees bereid om te onderhandelen, maar sta ook stevig in je schoenen om een eerlijke prijs te krijgen.
 3. Adverteer op de juiste plaatsen: Plaats advertenties op online platforms en sociale media om je auto onder de aandacht te brengen. Gebruik goede foto’s en beschrijvingen om de interesse van potentiële kopers te wekken.
 4. Bied testritten aan: Laat geïnteresseerde kopers een testrit maken om de auto te inspecteren en te beoordelen. Dit kan hen helpen vertrouwen te krijgen in de aankoop.
 5. Bereid de benodigde documenten voor: Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten, zoals het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest, bij de hand hebt voor een vlotte transactie.

Door deze tips te volgen, kun je je Auto verkopen zonder keuring en een goede deal krijgen.